Provincie Noord-Holland,
ijskoud de eerste!

Weggebruikers op weg helpen in de winter, daar draagt Provincie Noord-Holland graag aan bij. Gladheidcoördinatoren Michel Hofland en Henny van Hulst vertellen erover.

Ambitieus als de Provincie Noord-Holland is, ontstond er de wens voor het delen van ‘wegdekdata’ met de burgers en weggebruikers van de provinciale wegen. BG-Engineering ging ermee aan de slag en voilà: strooit.nu werd geboren. Voor gladheidcoördinatoren Henny van Hulst en Michel Hofland is de toepassing zo vanzelfsprekend, elke provincie zou er gebruik van moeten maken.

Proactieve Provincie

Al bijna 30 jaar werkt hij bij de Provincie Noord-Holland, dus senior technisch medewerker Henny van Hulst weet hoe het er reilt en zeilt. De hele ontwikkeling en vooruitgang in gladheiddetectie maakte hij van dichtbij mee. Hoe ontstond bij de Provincie de behoefte aan een toepassing als strooit.nu? Henny: “Eén van de ambities van de Provincie Noord-Holland is de weggebruiker beter informeren tijdens winterse omstandigheden en bij gladheid. Wij genereren sowieso wegdekdata voor eigen gebruik, vanuit onze gladheidmeldsystemen van BG-Engineering en ten behoeve van het strooiactie management. Het idee ontstond om iets met die data te doen, maar wat precies?” De Provincie besprak de overpeinzingen met BG-Engineering. Het Rotterdamse bedrijf accepteerde de uitdaging voor de ontwikkeling van een site die op elk moment de actuele wegdekcondities in Noord-Holland toont. Henny: “Belangrijk voor ons was daarbij de technische mogelijkheid om ook andere wegbeheerders hierop in de toekomst aan te sluiten.” Zo gezegd, zo gedaan. Eind 2016 ging de website strooit.nu online.

 

“In de wintermaanden heeft de website duizenden bezoekers per week”

“Het weer is er altijd en verandert continu. Als je goed op de signalen let kan je een hoop situaties voorzien.”

Nu de rest van Nederland nog

Al zo’n 25 jaar werkt Provincie Noord-Holland samen met BG-Engineering. Dat begon met de opstart van een eigen gladheidmeldsysteem en breidde twee jaar geleden uit met het strooiactie management. Henny: “Daarbij werden alle strooiers voorzien van een modem, zodat er een goed en te monitoren managementsysteem ontstond.” Ook strooit.nu, de laatste toevoeging aan dit pakket, is positief ontvangen. “Van alle online bezoekers komen er 98% uit Noord-Holland. Dat zijn er nu zo’n 7100 per week.” Ook andere wegbeheerders reageerden positief, vertelt hij. Er komen zelfs vragen van andere provincies naar de mogelijkheden om zich bij strooit.nu aan te sluiten. En dat was precies het doel!

Michel Hofland is ook senior technisch medewerker en inmiddels 11 jaar werkzaam voor de Provincie Noord-Holland. Hij ziet het enthousiasme van andere overheden als een compliment. Michel: “Het zou voor de volledigheid van strooit.nu fantastisch zijn als anderen zich aansluiten. We gaan hierover daarom regelmatig in gesprek met andere provincies.”

Wegdekbewakers

Wat doet een technisch medewerker belast met het dagelijks beheer zoal? Michel vertelt dat de Provincie een team van zes gladheidcoördinatoren heeft. Zij bewaken het wegdek in het gladheidseizoen, van 1 november tot en met 31 maart. Michel: “Dat is een functie naast het ‘gewone’ werk.” Michel vertelt vervolgens meer over de meetpunten in de Provincie, die op de koudste plekken zijn aangebracht. Dit technische verhaal werd ook door BG-directeur Christian uit de doeken gedaan. Op basis van de data en weersvoorspelling beslist de coördinator om wel of niet te strooien. Een verantwoordelijke taak. Michel: “Wanneer het glad is, zijn onze medewerkers uiteraard volop buiten bezig, ook in het weekend. Een coördinator houdt ook de systemen goed in de gaten, zodat burgers juist geïnformeerd worden.” Want die burger informeren én beschermen blijft toch het uiteindelijke doel. Strooit.nu draagt heel concreet bij aan de doelstelling, maar heeft verder weinig invloed op de taken van de gladheidcoördinator. “Het is een informatiebron voor de burger, die in het verlengde ligt van waar wij dagelijks mee bezig zijn tijdens de wintermaanden,” aldus Michel.

Strooit.nu voor iedereen!

Voor Henny en Michel is uitbreiding van strooit.nu naar andere provincies zowel een gewenste als logische stap. Michel: “Er is in de techniek zoveel mogelijk, dat wil je mensen toch niet onthouden? Het zou geweldig zijn als iemand van te voren zijn route aangeeft en daarbij direct ziet of de gekozen route wel of niet ‘veilig’ is, wat gladheid betreft. En misschien valt er op termijn een combinatie te maken met de boordcomputer van de auto, die een melding geeft hierover.” Zo is er volgens de heren nog veel meer mogelijk, alles voor een veilige rit in de winter. Want wanneer de kou zijn intrede doet, lopen de gladheidcoördinatoren bij de Provincie Noord-Holland warm. Gladheidpreventie is er hot topic en continu in ontwikkeling. De communicatie van wegdekdata naar ‘slimme’ auto’s is een volgende stap.