De Werkkamer makes it work

In hartje zomer en korte broek werkten webdesigner Carla en developer Leroy aan de website strooit.nu, uit naam van De Werkkamer en in opdracht van BG-Engineering. Dat was leerzaam, leuk en ook een beetje gek, vertellen ze.

De hotspot voor ijskoude updates

Van een hoop ambities bij de Provincie Noord-Holland, naar een technische uitdaging voor BG-Engineering, naar een gebruiksvriendelijke en goed werkende website door De Werkkamer. Dat is in een notendop hoe strooit.nu het leven zag. Bij dit bureau in Bergen op Zoom kreeg het project een gezicht. Dáár ontstond de online ontmoetingsplaats tussen weggebruiker en wegdekdata, de hotspot voor ijskoude updates. Gemaakt door Carla van Loon en Leroy de Rouwe in de zomer, ter voorbereiding op de winter.

Met een korreltje zout

In de schetsen die Carla voor strooit.nu maakte, verwerkte ze fictieve gegevens als “50 kilo zout gestrooid”. De ondertitel van de website – “meer dan een korrel zout” – moet je met een korreltje zout nemen. Want men heeft het hier niet over korrels of kilo’s, lacht Carla. Het gaat er over tonnen zout! Gelukkig maakte dat voor haar ontwerp geen verschil. Best gek was het wel, vertelt ze, om in hartje zomer aan een winterse website te werken. “Je moet je inleven in de doelgroep, je afvragen wat zij denken voordat ze de weg opgaan. Het was ook wel grappig om daarover te brainstormen in korte broek.” Ook Leroy vond het even omschakelen, want “die informatie heeft toch een andere impact als je de dag ervoor nog op het strand lag.” Maar eenmaal bezig was het een koud kunstje!

“Even 20 euro bijverdienen terwijl je aan het strooien bent, dat is verleden tijd!”

Carla van Loon

“Ik vind al die data onwijs interessant, dat maakt mij toch een beetje een nerd”

Van data naar design

“Ik ben een nerd en vind al die data onwijs interessant,” vertelt Carla. Het ís ook leuk om op een strooier te klikken en te zien hoe vaak hij al gestrooid heeft dat jaar. De site is niet zomaar een informatieve website: het informeert burgers over een wezenlijk potentieel probleem. Gebruiksvriendelijkheid van een website lijkt dan nog belangrijker. Hoe hield Carla daar rekening mee bij het webdesign? Carla: “Er ging uitgebreid onderzoek aan vooraf. Ik keek hoe andere informatieve websites hun informatie tonen, hoe Google Maps werkt qua navigatie. De belangrijkste informatie moest direct te zien zijn, dat was het uitgangspunt. Daarom kozen we voor een full screen kaart, mensen hoeven niet te scrollen of klikken voordat ze zien wat ze willen zien.”

BG-Engineering was voor Carla geen onbekende, De Werkkamer werkt al langer voor dit bedrijf. Carla zag er alle modems en gladheidmeters en herkent onderweg inmiddels de meetcentrales die de actuele wegdekstatus ontvangen en verwerken. Carla: “Vroeger was strooien een vanzelfsprekendheid, nu ben ik me bewust van wat er allemaal aan vooraf gaat.” En dat is heel wat, zoals je hier kunt lezen.
Het strooiactie management is een paar jaar geleden inzichtelijk gemaakt en dat komt de efficiëntie ten goede. “Blijkbaar werd er vroeger door bewoners nog wel eens gevraagd aan zo’n strooiwagenbestuurder of hij voor 20 euro even een straatje wilde meepakken, maar dat is verleden tijd,” lacht Carla.

Leroy de Rouwe

Veilig van Noord-Holland naarNoord-Brabant

Carla ontwierp het ‘gezicht’ van strooit.nu, Leroy zorgde ervoor dat alles werkte. Alle weergegeven data wordt ingeladen vanuit BG-Engineering. Leroy: “Zij hebben zelf al enorme technische stappen gemaakt om alle data inzichtelijk te maken. Onze rol was om deze informatie overzichtelijk te presenteren.” Dat is gelukt. De interface is helder, de belangrijkste informatie direct te zien. In de linker zijbalk een button met erin de tekst ‘Staat uw provincie er niet bij? Klik hier’. Carla: “Aan ons werd gevraagd of we iets konden opnemen waarmee andere overheden als het ware te porren zijn door hun bewoners. Eventuele aanvragen kunnen we zo aan de betreffende gemeenten en provincies voorleggen met de vraag ‘waarom doen jullie eigenlijk niet mee?’”

Nu Noord-Brabant nog

Carla hoopt dat ook haar regio, Noord-Brabant, gaat deelnemen. “Ten eerste zou ik het gaaf vinden als de hele kaart gevuld is. Ten tweede zou ik de site zelf ook raadplegen. Voor fietspaden dan, want ik ben niet zo’n autorijder, vooral niet bij gladheid.” Leroy woont in Rotterdam en hoop dat Zuid-Holland ook gaat deelnemen. Leroy: “Dat maakt het een stuk makkelijker voor weggebruikers en scheelt eventuele files of oponthoud, en daar wordt iedereen toch vrolijker van?!” En zo is het.